AVE Kultur

Ett bageri och kafferosteri.

Hej!
Här har vi Emelie Victorin och Andrée Victorin. Två surdegsbagare, kaffeälskare, matinstresserade med helt olika bakgrunder.

Emelie har jobbat som IT-konsult med inriktning projektledare och projektkoordinator. Hon har studerat Systemvetenskap på Göteborgs Universitet och har medverkat i arbetslivet sen 2011. Matintresset var något som växte sig fram allt eftersom livet tog nya former. När hon träffade Andrée tog det en helt ny vändning.
Andrée har tidigare jobbat som kock bland annat på Svarta Örnshuset i Halmstad, Gothia Towers, Rustik Bistro, Hagabadet(Sannegården) och Björk och Bambu i Göteborg. Han har läst Gastronomiprogrammet i Kristianstad och har arbetat i ett kök på ett eller annat sätt sedan han var 17 år. Ett matintresse har det alltid funnits, men som tog helt nya vändningar när han träffade Emelie.

Allt startades i ett litet hus på Gotland

Hur en liten möjlighet växte sig till något stort

Efter en utomlandsresa till Paris, Frankrike så började vi baka bröd hemma i vårt lilla kök. Surdegsbröd bakades 1 - 2 gånger i veckan som en hobby. Vi trivdes bra i vår lilla lägenhet och vardagen flöt på men det var något som saknades. Vi ville gör något annat, stå på egna ben och vara mer fria. Vi vann ett stipendium, Gotlandsstipendiet kallades det. Det innebar att vi fick möjligheten att bo i ett hus på landet strax söder om Visby i fyra månaders tid. Bilen packades med det allra viktigaste och lägenheten i Göteborg hyrdes ut. Andrée sa upp sig och Emelie tog tjänstledigt. I vårt lilla hus på Gotland så bakade vi bröd och bullar, startade ett instagramkonto (samma konto som vi har idag) och bildade en enskild firma. Vi fick in lite beställningar och vår första faktura kunde skickas. Livet som egna och mer fria kunde inte börja bättre. Vi trivdes så pass bra att fyra månader kändes alldeles för kort tid och stipendiet vi vann tog slut efter fyra månader så för att klara oss fick vi söka jobb på ön. Båda fick en tillsvidareanställning på Coop men efter en stund fick Andrée en kökschefstjänst på en krog i Visby och Emelie fick ett jobb som frukostansvarig på ett hotell. Emelie hjälpte även till på ett lite kafferosteri där hennes kaffeintresse tog fart på riktigt. Vi fann mycket inspiration på Gotland bland alla entreprenörer ute på landsbygden som klarade sig trots att de bodde långt ifrån Visby med det de höll på med. Vi lärde känna många människor som blev våra vänner som vi såg som hjältar och förebilder, vi blev så inspirerade att vi kände att vi ville göra likadant. Vi vill inte fortsätta i hamsterhjulet utan vi vill satsa på något eget! Ett år gick och det var dags att flytta hem igen.

Hösten 2018 packade vi åter igen bilen med våra värdesaker från huset på Gotland, till den centrala lägenheten i Göteborg. Snacka om kontraster.
Vi kände direkt hur vår puls steg, hur vi matades med information, intryck, ljud och rörelser. Huvudvärken var ett faktum och vi insåg snabbt att såhär vill vi inte leva. Så vi fortsatte vårt arbete kring att leta hus. Men hus-tankarna hade formaterat sig efter vår tid på Gotland; vi ville hitta ett hus som hade potential till att bli ett bageri.
När vi satt på båten på vägen hem från Gotland så uttryckte sig Andrée att "Om jag ska jobba som kock igen vill jag göra det på ett ställe där man tar vara på råvarorna och hanterar dem på bästa sätt, gästerna vet inte menyn och det är alltid bokat som gäller. Om det är något ställe som jag kan tänka mig att jobba på så är det hos LisMejeri.". Veckan därefter lade de ut en bild på instagram att de söker nya medarbetare. Det var ju som gjort för Andrée skulle söka!
Väl på intervju så frågade de Andrée vad han egentligen vill göra i framtiden; Öppna ett bageri tillsammans med min fru. Då sade Johan Blidberg att han visste om ett bageri, tillhörande ett hus, som snart skulle säljas. Han skickade länken och när vi fick se vad det var för hus så tappade vi våra hakor. Det är för bra för att vara sant?! Vilket drömhus och vilket drömbageri?! Detta hus måste vi bara ha!

I april 2019 så flyttade vi hit.
En månad senare, 1a maj, så öppnade vi bageriet.
Vår dröm blev sann.
Nu kan vi erbjuda andra människor vårt bröd som bakas på ekologiska ingredienser med ett hållbart tänk. Vi kan erbjuda nyttiga, näringsrika och sjukt goda surdegsbröd som är bra för hälsan och för miljön. Vi kan erbjuda ljusrostat kaffe där man har köpt råkaffet från bra förhållanden som ser till att jorden som de brukar tas hand om för att kunna odla kaffebär år efter år. Vi kan erbjuda en helhetsupplevelse i vårt bageri med doften av nybakat varvat med nybryggt specialkaffe. Vi kan tillsammans bidra till en bättre framtid.

AVE Kafferosteri

Vintern 2021 skickade Emelie in ett leaderprojekt till LokalLeddUtvecklingHalland(LLUH) om att få starta ett kafferosteri i Hallands inland.

Projektet tog väl emots och godkändes om att få stöd till denna företagsutveckling, ett projekt som finansieras av jordbruksverket.

Under 2022 - 2023 pågick projektet i form av investeringar i en kafferost, göra inköp såsom kaffeutrustning och råkaffe, testrosta kaffet, designa kaffepåsar, gå kaffekurser etc.

I september 2023 avslutades projektet och därefter startade kafferosteriet.

Tack EU och Jordbruksverket.